Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Döngü Kooperatifi, sürdürülebilir kalkınma için büyük bir potansiyele sahip olan keten bitkisinin hikayesini birlikte kaleme aldı. Kitapçık, tarımsal kalkınmanın desteklenmesi, iklim kriziyle mücadelede ketenin katma değerinin daha iyi anlaşılmasını amaçlıyor. Keteni çok boyutlu bir şekilde ele alan kitapçık, ketenin tarihçesi, kültürdeki yeri, çevresel etkileri ve gelecekteki potansiyel kullanım alanları hakkında bilgi veriyor. Keten üretiminin geliştirilmesi için dört yıldır çaba gösteren Türkiye’nin ilk ARGE Kooperatifi olan Döngü Kooperatifi’nin çalışmaları da, “Üretimden pazara keten ve Döngü Kooperatifi” bölümünde yer alıyor.
Dünden Bugüne Ketenin Yolculuğu
Yayında, keten bitkisinin minimum su ve pestisit ihtiyacıyla çevre ve iklim dostu bir kalkınma modeli sunması ve endüstrideki birçok alternatifine göre üretiminden işlenmesine kadar daha enerji verimli olması gibi yönleri ele alındı. Bu bağlamda, UNDP ve Döngü Kooperatifi, keten bitkisinin katma değerinin daha iyi anlaşılmasını ve günümüzde oldukça az olan üretiminin artırılması konusunda teşvik yaratılmasını amaçlıyor.
Son yıllarda çeşitli etmenlere bağlı olarak sıkça dalgalanmalar gösteren küresel keten talebi ve üretiminin, özellikle keten bitkisinin sağlık üzerindeki olumlu etkileri ve endüstriyel kullanımındaki verimliliği gibi sebeplerden ötürü önemli ölçüde arttığı gözlemleniyor. 1980’ler itibarıyla Türkiye’de önemli bir düşüşü yaşayan keten üretiminin, önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.
Türkiye’de ketenin tarihsel gelişimi, bilinen en eski kültür bitkilerimizden biri olması ve ülke ekolojisinin hem yağlık, hem liflik keten yetiştiriciliği için uygunluğu göz önüne alındığında, bu bitki ve türevlerinin tarımının desteklenmesi büyük önem kazanıyor. Katma değeri yüksek olan ketenin sosyal, ekonomik ve ekolojik potansiyelinin değerlendirilerek, üretiminin artırılmasına yönelik iş birliklerinin teşvik edilmesi de önem teşkil ediyor.
İklim krizi, insanlık için giderek daha ciddi bir sorun haline gelirken, artan çevre bilinci ile, birçok sektörde daha sürdürülebilir uygulamalar görülmeye başlandı. İklim değişikliğine uyumluluğu yüksek olan keten bitkisi, tekstil, gıda, kompozit, kağıt ve inşaat sektörü gibi çeşitli endüstrilerin hammaddesine dönüşebiliyor.
Kitapçık, sürdürülebilir tüketim ve üretim modelleri, iklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acil eylemler ve karasal ekosistemlerin korunması ve sürdürülebilir kullanımı dahil olmak üzere, birden fazla Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın anlaşılmasına katkıda bulunmayı da amaçlıyor.
“Dünden Bugüne Ketenin Yolculuğu” isimli kitapçığı okumak için lütfen tıklayın.