Projelerimiz
Tescil yolundaki Ege’nin ilk liflik keten tohumları Efe ve Cemre’nin doğuş hikayesini anlatan Ketenin Döngüsü Belgeseli’nin ilk gösterimi, İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Yapımcılığını Döngü Kooperatifi’nin, yönetmenliğini Gazeteci- Yazar Ayçe Bükülmeyen Özerdem’in üstlendiği belgesel gösteriminin açılış konuşmasını yapan Döngü Kooperatifi Başkanı Zeynep Derece, keten tohumunun hikayesini anlattı. Türkiye’nin ilk tarımsal AR-GE kooperatifi Döngü Kooperatifi’nin, ülkemizdeki yerli keten üretimini yeniden başlatmak için yola çıktığını dile getiren Derece, “Anadolu’nun endemik keten tohumunun peşine düştük. Keten üretimine başladık. Ketenden gıda ürünleri, sabun, çeşitli tasarımlar yarattık. Tekstil ve sanayi için AR-GE çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yerli keten tohumunun tescil süreci yolculuğunu Ketenin Döngüsü Belgeseli ile kayda geçirdik” dedi.
Döngü Kooperatifi’nin proje ortağı Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü, projeyi destekleyen Küresel Çevre Fonu GEF-SGP Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun, çiftçi kadınlar sözcüsü Ayşe Naval ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen birer konuşma yaparak tarımın, tohum geliştirmenin ve keten üretiminin önemini dile getirdiler. Belgeselin yönetmeni Ayçe Bükülmeyen Özerdem ise ABD’den canlı bağlanarak, yapım sürecini anlattı. Film gösterimine İzmir Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, Esiad Başkanı Mustafa ve eşi Şule Karabağlı, Egiad Başkanı Pınar Emre Kılıç, İzmir Ticaret Borsası temsilcisi Bilge Keykubat ve Döngü Kooperatifi’nin işbirliği yaptığı pekçok kurum ve kuruluşun temsilcileri, gönüllülerimiz, danışma kurulu üyelerimiz ve çiftçi kadınlarımız katıldı. Davete, İpeksi Tatlar tarafından keten tohumundan üretilen ve büyük beğeni kazanan kraker, ekmek, kurabiye gibi gıda ürünleri lezzet kattı.
Döngü Kooperatifi, “Türkiye Orijinli Liflik Keten Genotipleri ile Keten Tarımının Tekrar Canlandırılması ve Kırsal Kesim İçin Gelir Getirici Yeni Faaliyet Alanlarının Yaratılması” isimli projeyi, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Tire Belediyesi ortaklığında iki yıldır sürdürüyor. Küresel Çevre Fonu GEF-SGP (Global Environment Foundation- Small Grant Programme) tarafından desteklenen projede amaç, endemik bitkimiz olan ve iklim değişikliğine yaratıcı çözümler sağlayan keten tohumlarını geliştirip tescilletmek. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ege’nin ilk yerli ve milli liflik keten çeşit adayları Efe ve Cemre isimli tohumlara üretim iznini verdi, tohumların tescil süreci ise sürüyor.
KETENİN DÖNGÜSÜ BELGESELİ
Yapım: Döngü Kooperatifi
Hazırlayan-Anlatan ve Yöneten: Ayçe Bükülmeyen Özerdem
Kamera-Ses: İnanç Türkmenoğlu
Drone Operatörü: Fatih Özdemir
Jenerik: Ata Medya
Müzik: Olexandr Ignatov
İzlemek için: .youtube.com/watch
Bu projeye destek olmak için:
Projenize nasıl destek olabilirim?
Döngü Kooperatifi’nin ülkemizde yerli keten üretimini yeniden başlatma, yaygınlaştırma ve keteni hayatımıza katma proje ve çalışmalarına destek vermek isterseniz:
. Instagram hesabımızı takip etmeye başlayabilirsiniz.
. Ketenle ilgili bilgilerinizi ve deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
. Dilerseniz gönüllümüz olur, çalışmalarımıza katkıda bulunabilirsiniz.
. Web sayfamızdaki Ketenden Şeyler ve Mağazamız bölümündeki bilgileri inceleyebilir, arzu ettiğiniz ürünü satın alabilirsiniz.
. Keten gıda ürünlerini mutfağınıza sokarak, sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. İlginç ketenli tarifleriniz varsa bize gönderebilirseniz.