Projelerimiz
Liften elyafa dönüşüm
Döngü Kooperatifi’nin öncülüğünde ekilen keten bitkisinin liflerini işleyip elyafa dönüştürmek hedefiyle başlatılan çeşitli ARGE çalışmaları 2019 yılından beri yürütülüyor.
Ülkemizdeki tekstil sanayi keten kumaş ihtiyacını, keten elyafı veya ipliğini ithal ederek karşılıyor. Çünkü keten üretimi 70’li yıllarda tamamen bırakılmış, işlenmesi için teknik donanımı kalmamış ve yeni makinalar geliştirilmemiş. Son yıllarda ise, dövizdeki ve nakliye fiyatlarındaki artış gibi nedenler, gözleri yeniden yerli üretime çevirdi.
Yerli üretim için hem keten bitkisinin ekilip yetiştirilmesi, hem de liflerin testile uygun şekilde işlenebilmesi gerekiyor. Ancak ülkemizde keten lifini elyafa dönüştürebilecek kapsamlı bir tesis bulunmuyor maalesef. Araştırmalarımız sonunda, Sinop’ta bu işi aile geleneği olarak yapan bir tesis bulundu. Keten lifleri işlenmesi için tesise gönderilip elyaf elde edildi. Ancak bu tesisin kapasitesi, sürdürülebilir ürün işlenmesi için yetersiz kalıyor.
İzmir’deki bir tütün tesisi, kenevir işleme çalışmalarını başlatıp geliştirince, benzer bir bitki olan ketenin işlenebilmesi için girişimde bulunduk. Keten liflerini kırmak için özel bir makine üretilmesi hedefiyle bir proje hazırladık. UNDP Hızlandırma Laboratuvarı’nın desteği ile finansmanı karşılanan lif kırma makinası üzerinde çalışmalar yapıldı, parçaları üretildi, optimizasyonu için deneme ve lif kırma çalışmaları sürdürülüyor.
Tekstilde Yerli Keten ARGE Projesi
Yerli üretim keten liflerinin işlenmesi ile üretilen elyaf örnekleri ile, kurucu Ortağımız Tekstil Mühendisi Zeynep Çakaloz öncülüğünde tekstilde ARGE araştırmalarını başlattık. Denizli’de tekstil alanındaki en kapsamlı ARGE merkezlerinden birisine sahip olan Veritas Tekstil, bu konuya destek verdi. Döngü Kooperatifi-Veritas Tekstil İşbirliğinde Tekstilde Yerli Keten ARGE Projesi ortaya çıktı. Veritas’ın tecrübeli mühendis ve ustaları, tesiste bu proje için ayrılan makinalarda keten için özel ayarlar yaptılar, yumuşaklık için çeşitli oranlarda pamukla keteni karıştırarak iplik ve dokuma denemeleri, testler ve kalite kontroller gerçekleştirdiler. İki yıllık çalışmalar sonunda, yerli üretim keten lifinden ilk iplik ve dokuma örnekleri ortaya çıktı. Böylece, tekstilde çok önemli bir aşama geçilmiş oldu.
Artık yerli üretim ketenden şahane masa örtüsü ve runner’larımız, boy boy havlularımız, keten takımlarımız var. Tüketicilerin beğenisi ve talepleri doğrultusunda, yeni tasarımlarımız da geliştirilip üretilecek.
Döngü Kooperatifi projesine inanarak destek veren ve yerli üretim keten bitkisinden ipliğe ve dokumaya giden yolu açan Veritas Tekstil sahiplerine , ARGE Merkezi Koordinatörü Tekstil Mühendisi Mustafa Soylu ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Ülkemizde uzun yıllar sonra yerli üretim keten elyafından iplik ve kumaş ortaya çıkararak, büyük bir işi başardılar! Hem keten sanayi için önemli bir adım, hem de ülkemizdeki keten üretimini ve kooperatifimizi desteklemek adına çok değerli.
Bu projeye destek olmak için:
Projenize nasıl destek olabilirim?
Döngü Kooperatifi’nin ülkemizde yerli keten üretimini yeniden başlatma, yaygınlaştırma ve keteni hayatımıza katma proje ve çalışmalarına destek vermek isterseniz:
. Instagram hesabımızı takip etmeye başlayabilirsiniz.
. Ketenle ilgili bilgilerinizi ve deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
. Dilerseniz gönüllümüz olur, çalışmalarımıza katkıda bulunabilirsiniz.
. Web sayfamızdaki Ketenden Şeyler ve Mağazamız bölümündeki bilgileri inceleyebilir, arzu ettiğiniz ürünü satın alabilirsiniz.
. Keten gıda ürünlerini mutfağınıza sokarak, sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. İlginç ketenli tarifleriniz varsa bize gönderebilirseniz.