Kahratlı kadınların girişimcilik öyküsü
Bir hayaldi, gerçekleşiyor…
İzmir Tire’nin Kahrat köyünde yaşayan kadın ve gençlerimizin hayatına dokunmak için yola çıktık.
Sabancı Vakfı Hibe Programı’ndan destek aldık. 2023-2024 döneminde “Sürdürülebilir Tarım ile Kırsalda Kadın Liderler: Keten Döngüsü” adı altında, dört farklı eğitim programı düzenledik.
Kıymetli eğitimciler ışık verdi
Çok kıymetli, konusunda uzman eğitimcilerimiz, gönüllü olarak köye gelerek aydınlık saçtılar.
- Kadın Dayanışma Vakfı Kurucu Üyesi Seniye Nazik Işık, “Kırsalda Kadının Rolü”nü anlatarak, siyaset, belediye, muhtarlık yönetimlerine girme konusunda katılımcıları yüreklendirdi. Kadın olarak haklarını daha iyi algılayıp, köyde, ilçede yerel yönetimlere katılarak etkili olabileceklerini anladılar.
- İzmir Sürdürülebilir Kentler İletişim Ağı İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Canan Madran, “İklim Krizi, Tarıma Etkileri ve Çözüm Yolları”nı aktararak, çevreyi korumanın günlük hayatta başladığını örnekleriyle gösterdi. İklim krizinin yaşadıkları bölgedeki etkilerini daha iyi farkeden kadınlar, çöpleri ayrıştırmanın, kompost yapmanın önemini kavradılar.
- BizBizze Derneği Üyesi Canan Anık Tekir, “Kırsalda Kadın Girişimcinin Gücü”nü dile getirerek, kadınları kendi işini kurma konusunda teşvik etti. Kadınlar, kırsalda da yaşasalar cesaret ederek, ellerindeki olanakları değerlendirip, girişimci olabileceklerini öğrendiler.
- Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yağlı Tohumlar Şube Şefi Dr.Ayşegül Altunok Memiş, “Tohumdan Hasata Keten Tarımı” konusunda bilgi verdi. Susuz, ilaçsız yetişen, her bir parçası başka bir alanda değerlendirilebilen keten bitkisini tanıyan kadınlar, nasıl yetiştirileceğini bizzat tarlada da deneyimlediler.